Castricum – Het ging als een lopend vuurtje door het dorp, restaurant Wier&Ga op het Bakkerspleintje plotseling gesloten. De reacties waren soms emotioneel, maar zeker was er het gevoel van ‘wat jammer’ en ‘waar moeten we dan nu afspreken’. Tientallen mensen, ondernemers en inwoners, lieten ons weten, dat zij er niets van begrepen. Het was immers een soort ‘huiskamer’ met familiaire bediening waar vriendinnen met en zonder kinderen afspraken, om daarna te gaan winkelen of de markt te bezoeken.

- Aart Tóth -

Voor die weekmarkt had Wier&Ga ook een functie. Speciaal werd op vrijdags de zaak eerder geopend om de opbouwers van de markt een “bakkie te laten doen” en de mogelijkheid van toiletbezoek te bieden. Op de marktdag, maar ook de overige weekdagen was het er een komen en gaan van bezoekers. Marktkoopvrouw Meijer, van de groente en fruitkraam, vat het samen met “Wat zal ook de markt Wier&Ga missen, voor het sociale, kopje koffie en ook een broodje”.

Verdwaalde bezoeker heerlijk in de zon op een leeg en gesloten terras

Henk Ruijter vat het, als programmaleider van ‘Versterking Winkel- Verblijfsgebieden’ als volgt samen, “Al eerder noemde ik Wier&Ga de huiskamer van Castricum met een belangrijke sociale functie, zowel voor het Bakkerspleintje, als voor heel Castricum. Binnen ‘Versterking winkel en verblijfsgebieden’ ben ik met ondernemers en inwoners (ook van het Bakkerspleintje) bezig om winkelen en verblijven in Castricum aangenamer en gezelliger te maken. Daarbij spelen de horecazaken ook een belangrijke rol. Elk dorp zou zich een gelegenheid wensen als Wier&Ga. Een plek waar iedereen komt: alleenstaanden, moeders met kinderen, mensen die daar zakelijk, of vriendschappelijk daar hun afspraken maakten, jong en oud. De hele week door was het er altijd gezellig druk.”

Op de vraag hoe hij denkt over de invloed van de processen die de bovenbuurman heeft gevoerd, zegt Ruijter:

“ Tsja….we leven gelukkig in een rechtstaat, waar iedereen zijn juridisch recht kan halen… Ik ben inhoudelijk niet voldoende op de hoogte van de inhoud en de uitkomsten van de processen, dus ik vind het moeilijk om daar een oordeel over te geven. Iets anders is, dat ik van mening ben, dat er ook situaties zijn, waarbij je niet zo nodig jouw juridisch recht hoeft te halen, omdat er andere zwaarwegende belangen in het spel zijn. Vergelijk het met ons noodzakelijk strak geregelde wegverkeer. Je kan in een verkeerssituatie recht op voorrang hebben, maar soms is het in verband met veiligheid en andere omstandigheden beter om die voorrang niet te nemen”    

Ook Wim van Vliet, ondernemer, wil nog weleens aangeven wat het sluiten van Wier&Ga bij hem te weeg bracht, “Vele, vele afspraken heb ik er gehad. Ik zou niet weten waar ik nu terecht kan. Een verschraling voor Castricum, die helaas nog verder zal doorwerken. Ook voor Hella, Bob en de familiare bediening is het reuze spijtig”, volgens van Vliet.

Zijn collega-ondernemer, Adri Hopman stelt, “Voor de saamhorigheid en leefbaarheid op het Bakkerspleintje is dit een verontrustende ontwikkeling. Het plein zou juist in het najaar een opknapbeurt krijgen. Ik hoop dat dit hierdoor geen ‘dweilen met de kraan open’ wordt. Met Wier&Ga verdwijnt er toch een stuk leefbaarheid. Onder de huidige omstandigheden, zal het ook moeilijk zijn om nieuwe uitbaters voor het pand te vinden.”

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Inhoud is beschermd !!