Sensationeel plan Deining en Sports@Sea op Castricumse strand

 

Sports@Sea (links) en strandpaviljoen Deining in hoogte verstelbaar (illustratie aangeleverd)

CastricumEr gaan in het najaar enige verschuivingen plaatsvinden op het Castricumse strand. Strandpaviljoens zullen verder richting zee verplaatst worden en ook hoger op palen. Dat is een beetje woekeren in de ruimte voor de paviljoens, maar ook de in het seizoen geplaatste strandhuisjes. De verplaatsingen zijn nodig volgens Hoogheemraadschap, PWN en gemeente Castricum om de duinaanwas veilig te stellen. Om nu zo voordelig mogelijk om te gaan met de beschikbare ruimte hebben strandpaviljoen Deining en watersportcentrum Sports@Sea de handen en plannen ineengeslagen en worden buren van elkaar.

De plannen van wederopbouw van de strandpaviljoen Deining en watersportcentrum Sports@Sea mogen zelfs baanbrekend genoemd worden, waarbij heel veel aandacht is voor duurzaamheid en innovatietechnieken met eigen energieopwekking. Over de verplaatsing hebben strandondernemers afspraken gemaakt met waterschap HHNK om verplaatsing en verstuiving van zand in de wintermaanden te stimuleren.

Baanbrekend

Dat is zeker een uitgangspunt geweest bij het ontwerp, waarbij gebruik is gemaakt van slimme technieken om er zeker van te zijn elk seizoen optimaal te kunnen functioneren. Zo is het geheel van Deining en Sports@Sea onderbouwd met 18 metalen cilinders ondanks de aparte gebouwen, waar voorheen honderden palen nodig waren beide gebouwen te dragen. Baanbrekend is daarbij de mogelijkheid dat de gebouwen verticaal kunnen bewegen. Zo heeft het zand in de winterperiode vrij spel om onder de paviljoens door de zeewering te versterken. Tijdens het strandseizoen kan het geheel omlaag tot strandniveau voor een maximale gastvrijheid voor de bezoekers van Deining en Sports@Sea.

“Nog een nieuwe noviteit is het terras van Deining, wat een beweegbaar dak krijgt, zodat strandgasten ’s winters warm en behaaglijk binnen kunnen zitten en ’s zomers buiten in het zonnetje met gebruik van natje en droogje”, volgens eigenaar Richard Groot.

 

Jaar rond

De trotse hoofdrolspelers op rij v.l.n.r. Richard Groot van Deining en bestuursleden S@S Wim Tromp, Pieter Stoutenbeek en Mikel Mac Mootry

Voor Sports@Sea is het een pluspunt een jaar rond exploitatie te kunnen uitvoeren. “De technische staat van ons onderkomen heeft immers te lijden van het op en afbreken bij de seizoenwisselingen. Juist de maanden oktober en november zijn ideaal voor kit surfers, waar we voorheen niet op het strand aanwezig waren. Mede door een motie in de Castricumse gemeenteraad kunnen we in combi met Deining een jaarrond-exploitatie waarmaken”, volgens voorzitter Mikel Mac Mootry van Sports@Sea. Richard Groot van Deining vult daarbij nog even aan “Dat wat betreft de verstuiving van het zand in de wintermaanden uitstekend is te combineren met de jaarrond exploitatie van Sports@Sea en er goed is nagedacht om elke vierkante meter van voorzieningen goed benut worden. Het past immers subliem in de jaarrondzonering zoals overeengekomen in het Kustpact”, volgens Richard.

 

Onderbouwing

De plannen van Deining en Sports@Sea respecteren de unieke natuurwaarden in het strandgebied en zijn uitgebreid besproken met partners in het Kustpact en andere stakeholders. Daarbij zijn er zeer enthousiaste reacties ontvangen op het ontwerp van BINT Architecten uit Den Haag. Zo ook uit de academische wereld zoals TU Delft en UT Twente.

Op het Zuidstrand worden 11 nieuwe seizoensgebonden huisjes bijgeplaatst worden. Dat gebeurt in goed overleg en goedkeuring. Dankzij bovenstaande plannen worden meerdere ruimtelijke vraagstukken tegelijk opgelost en kan er optimaal gebruik worden gemaakt van de strandvlakken voor jaarrond en zomerseizoen. De plannen bieden volop ruimte en synergie tussen strandbezoek, recreatie en andere faciliteiten in Castricum aan Zee. De werkzaamheden starten rond de jaarwisseling en zijn voor het zomerseizoen 2021 afgerond. Nog meer weten, kijk dan op hun website.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!